Det finns mycket att säga om utrustning när det gäller vandring allt beror ju såklart på vilken typ av vandring man tänkt sig. Man kan ju vandra på många sätt, kort, långt, brant, flackt, gropigt underlag, plant underlag och så vidare. På den här sidan vill vi ge dig tips på saker vi upplevt vara till nytta när vi vandrat.

Skor & strumpor – I många fall fungerar det utmärkt med gymnastikskor, en vandring längs skogsvägar eller asfalterade småvägar är det kanske till och med att föredra. men om terrängen är stenig, gropig och allmänt ojämn så kan kängor vara att föredra. Ett par stabila vandringskängor hjälper vristerna med stabilitet när underlaget är ojämnt. Vandrar du en längre sträcka där du dessutom blir trött så kan kängorna vara det som räddar dig från att stuka foten.

När det kommer till strumpor så bör du undvika bomull som binder fukt och istället satsa på ull utblandat med syntet. Att man blandar ut med syntet är för att ren ull lätt tappar formen. Väljer du dessutom Merinoull, som är en riktigt bra ull, så kliar den inte och är dessutom i det närmaste luktfri.
Kom också ihåg att ha två lager, ett par strumpor som sitter åt mot foten och ett par större sockar/strumpor.

Jacka & byxa
En regntät skaljacka som andas är vår rekommendation. Du kan anpassa lagren efter temperaturen och du blir inte blöt. Att ha en löstagbar huva är inte heller dumt, det kan vara skydd mot både vind, kyla, sol och regn. Rörligheten är viktig, välj en jacka som inte hindrar dig från att sitta på huk, att klättra över ett staket, att resa ett tält etc.
Sen är det bra att fundera över om du vill ha jackan vid många olika tillfällen, kanske kan du hitta en jacka som passar till flera intressen?

Nä det gäller byxor så kan man enkelt säga att det finns tre typer av material; vattentäta, bomull och syntet. Du kan själv impregnera dina byxor, fråga efter produkter när du köper dina byxor. Regnkläder, exempelvis vattentäta byxor, som ju också är vindtäta, kan bli väldigt varma att vandra i. Köper du såna byxor så se till att det finns gott om öppningar för att få bra ventilation.

Både jacka och byxa ska som annan utrustning sitta bekvämt och helst ha en vettig prislapp. Men var medveten om att det här är specialkläder som i regel är lite dyrare än vanliga kläder och att de faktiskt kan avgöra om en vandringstur blir trevlig eller mest besvärlig.

Huvudbonader & glasögon
Sommartid är det oftast inte så stort behov av mössa men det beror såklart på var man vandrar, tid på dygnet och vilket väder man har. I Frankrike är vädret oftast varmt på sommaren och solen är så stark vilket gör att man bör skydda sig. Det är också att rekommendera att använda solglasögon. Många använder linser istället för glasögon när de vandrar för att kunna välja fritt vilka solglasögon de vill använda.

Tält
Ska man ut på längre vandringar kan det vara kul att campa och då krävs lite mer utrustning. När det gäller tält så kan det vara bra att tänka på tältets vikt, även några kilon extra kan kännas i kroppen efter några dagars vandring. Att ha ett tält som är vattentätt är absolut att föredra, blir kläder och annan utrustning blöt kan det ta ett par dagar att få allt torrt igen och det kan spoliera hela vandringsturen. Sen är det såklart viktigt vilka temperaturer som du kan vänta dig på din tur och hur många ni ska bo i tältet. En annan egenskap som är viktig är om tältet är lätt att sätta upp. Ibland kan man tvingas sätta upp tältet i mörker och då vill man inte hålla med 50 stycken pinnar och lika många snören och snubbla runt med. Prova sätt upp tältet på gräsmattan i dagsljus innan ni ger er ut på premiärturen.

Sovsäck
En sovsäck som passar dina behov är en hörnstenarna för en lyckad långtur, sover du illa blir det mesta lite sämre, inklusive tålamodet 🙂 Sovsäcken ska passa de temperaturer du vandrar i och helst vara att bära. Det är bra att välja en sovsäck som klarar en något kallare temperatur än vad du tänkt vandra i, du kan alltid öppna sovsäcken för svalka medan det är svårare att få mer värme. Och kom ihåg, när du kommer hem efter din vandringstur, häng upp sovsäcken på tork och förvara den inte i påsen när du är hemma, den trivs bäst när den får luft.

Kök & mat
Ett litet kök är något som gör vandringen så mycket roligare, att snabbt kunna värma mat när hungern sätter in gör en otrolig skillnad för humöret. En annan fördel är att d får elda även när det råder eldningsförbud, om du eldar med försiktighet. Frystorkad mat väger lite och är därför bra på långturer, att få med sig mat för en vecka är inte särskilt betungande i packningen. Det kan dessutom smaka riktigt bra om man tar med sig lite extra kryddor i ryggsäcken.
En av de viktigaste sakerna i din utrustning är vattenflaskan! Välj en som passar i en lättåtkomlig ficka på din ryggsäck. Har du mindre fickor på din ryggsäck kan ta två små flaskor, vilket också kan vara för balansen i packningen.

Ryggsäck
Mycket av det vi hittills nämnt ska du bära med dig på din vandring och då behöver du något att bära allt i. En bra ryggsäck kan anpassas efter din kropp, det ska finna flera möjligheter att justera så att du orkar bära mer. Fundera innan köpet vad du ska ryggsäcken till, behöver den vara stor eller räcker det med en mindre? Ska de tåla regn eller köper du regnskydd separat? Hur vill du ha fickorna placerade, vill du ha en ficka för mobilen lätt åtkomlig? Det finns många saker att ta hänsyn till så var inte rädd för att skaffa en ryggsäck för längre turer och en annan för kortare dagsturer.
De flesta butiker låter dig prova ryggsäcken hemma och det är något du kan ha nytta av. Köp ryggsäcken, ta med den hem och ha den på dig medan du städar, tvättar eller möblerar om. Börjar den kännas obekväm på eftermiddagen så kanske du måste leta efter andra alternativ.

Stava
Ett par stavar eller en käpp är inte bara för människor som har problem att gå, det finns fördelar för oss andra också. Stavar kan hjälpa dig med balansen i svåra passager och vill du så kan du använda dem för att träna medan du går. En käpp kan vara riktigt bekvämt att stötta sig på i besvärlig terräng och när man väl vant sig med käpp eller stavar är det nästan lite tomt att gå utan.

Avslutningsvis
Man kan som sagt säga mycket om utrustning när man ska vandra och vi har inte gått igenom allt här. Tycker du att det fattas något som man absolut för ta upp så hör av dig, tillsammans skapar vi den här platsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *